Bilservice inngår intensjonsavtale om erverv av virksomheten fra Bilsenteret

sep 22, 2023

Dag Liverød

Dag Liverød, administrerende direktør i Bilservice

Cognia konsernet ekspanderer Bilservice sin personbilvirksomhet ved inngåelse av intensjonsavtale om erverv av virksomheten i Bilsenteret AS på Notodden. Gjennomføring av ervervet forutsetter godkjennelse fra Konkurransetilsynet, endelig godkjennelse fra importører samt gjennomføring av due diligence.

Bilsenteret AS ble etablert i 1957, og er i dag forhandler av Volvo og Mazda personbiler. De betjener øvre og vestre del av Telemark fra sin lokasjon på Notodden. Virksomheten solgte 240 nye biler og 450 brukte biler i 2022, og omsatte for 308 MNOK. Bilsenteret har siden 2018 vært eid av Gumpens Auto AS.

– Vi ser frem til å jobbe med de dyktige medarbeiderne i Notodden, og legge grunnlaget for en styrket satsing på Volvo og Mazda. Sammen med vår avdeling i Kongsberg, vil Bilservice nå stå enda sterkere i Vest Telemark og Buskerud regionen, sier Dag Liverød, administrerende direktør i Bilservice.

– Det har vært fem spennende år med Bilsenteret, og gjennom det Volvo og Mazda. Det er selvfølgelig vemodig å ta farvel med alle de flotte ansatte vi har jobbet sammen med på Notodden siden 2018. Jeg er likevel trygg på at Bilservice vil ivareta både medarbeidere og kunder på en svært god måte i tiden fremover, sier Per Helge Gumpen, konsernsjef i Gumpens Auto.

Gumpen-konsernet vil fremdeles være til stede som bilforhandler i kommunen, med Volkswagen-forhandleren Gumpens Auto Notodden.

Per Helge Gumpen

Per Helge Gumpen, konsernsjef i Gumpens Auto

Cognia har siden oppstarten hatt et stabilt og industrielt forankret eierskap, med blant annet Spiten familien på Kongsberg som en sentral eiergruppering.

– Med ervervet av Bilsenteret sin virksomhet på Notodden er «sirkelen sluttet». Bilsenteret på Notodden ble i 1957 etablert av Asmund Spiten. 2 år senere, i 1959, etablerte Hermod Spiten bilSpiten på Kongsberg. Ved etablering av Cognia konsernet i 2018, ble bilSpiten en del av Cognia konsernet og dermed en del av Bilservice. Det er mange likheter i kultur og holdninger blant de ansatte i Bilsenteret og Bilservice. Dette danner et godt utgangspunkt for integrering av driften, sier Grant Larsen, konsernsjef i Cognia.

Grant Larsen, konsernsjef i Cognia

Volvo Car Norway ser på oppkjøpet som en viktig del av den konsolideringen selskapet mener er nødvendig for å sikre et lønnsomt og konkurransedyktig forhandlernettverk i fremtiden.

Rita Kristin Broch, administrerende direktør i Volvo Car Norway.

Rita Kristin Broch, administrerende direktør i Volvo Car Norway.

– Volvo har en fremtidsrettet strategi med nye konsepter, modeller og distribusjonsplaner, og ser på konsolidering som en naturlig del av en slik utvikling. Vi samarbeider tett med våre forhandlere for å skape en fremtid som sørger for at Volvo-handelen forblir lønnsom og fortsetter å ligge høyt på kundetilfredshet. Dette skal vi få til ved å møte kundenes forventninger til kjøp av nybil, bruktbil, tilbehør og servicemarkedstjenester på en god og unik Volvo-måte. Vi er svært fornøyde med at Bilservice og Cognia-konsernet nå styrker sin Volvo-satsing, og ser frem til å jobbe med det dyktige teamet hos Bilservice for å utvikle markedet videre, sier Rita Kristin Broch, administrerende direktør i Volvo Car Norway.

Bilsenteret ble etablert som forhandler for Mazda Motor Norge i 2004, og har representert merket i Vest-Telemark siden da.

– Mazda har allerede et godt etablert samarbeid med Bilservice gjennom deres avdeling på Kongsberg, og vil stille seg positiv til en søknad fra gruppen om å bli Mazda forhandler også på Notodden, sier Karianne Westby, daglig leder Mazda Motor Norge.

Karianne Westby

Karianne Westby, daglig leder Mazda Motor Norge

Om Cognia og Bilservice

Cognia konsernet har en samlet omsetning på ca 3,3 milliarder, og har 700 ansatte fordelt på 30 lokasjoner på tvers av Norge. Konsernet har en lang historie i personbil- og lastebilbransjen, med etablering av Bilservice i 1937, bilSpiten i 1959 og Volmax i 1997. I tillegg til virksomheter innenfor personbil og nyttekjøretøy, har konsernet en betydelig eiendomsportefølje samlet i Cognia Eiendom. Konsernet utvikler også ledende teknologiløsninger for transportbransjen gjennom selskapet Cognia Technology og merkevaren «Linx». Konsernets satsing på helse- og beredskapsløsninger med virksomhetene Handicare og Vipe 21 kompletterer øvrige virksomhetsområder, og understøtter Cognias samfunnsoppdrag om å utvikle langsiktige bærekraftige verdier. For mer informasjon se www.cognia.no.

Bilservice ble etablert i 1937 i Sandefjord. Bilkonsernet har i dag avdelinger i Holmestrand, Tønsberg, Sandefjord, Larvik og Kongsberg. Bilservice, sammen med Branko’s Auto, hadde i 2022 en omsetning på ca 1,7 milliarder, og er med sine 280 ansatte en ledende forhandler i Vestfold og Buskerud.

Om Gumpens Auto og Bilsenteret

Gumpens Auto etablerte sin første bilforretning i Kristiansand i 1936, og er nå en av landets største bilforhandlergrupperinger. Konsernet er eid av Gumpen-familien og har fremdeles hovedkontoret i Kristiansand. I 2023 teller selskapet i underkant av 500 ansatte fordelt på forhandlere og verksteder fra Lyngdal i vest til Notodden i øst. Gumpens Auto ønsker å være en arbeidsplass som bidrar til vekst og trivsel i Agder og Telemark. Nylig ble familiekonsernet kåret til Årets Bedrift 2023 av Næringsforeningen i Kristiansandsregionen for sitt foregangsarbeid innen bærekraftige løsninger, rekruttering og samfunnsansvar.

Bilsenteret AS ble etablert i 1957, og er i dag forhandler av Volvo og Mazda personbiler. De betjener vestre del av Telemark fra sin lokasjon på Notodden. Virksomheten solgte 240 nye biler og 450 brukte biler i 2022, og omsatte for 308 MNOK. Bilsenteret har siden 2018 vært eid av Gumpens Auto AS.

For ytterligere spørsmål kontakt:

Grant Larsen, konsernsjef Cognia – 951 13 800

Dag Liverød, administrerende direktør Bilservice – 957 91 939

Per Helge Gumpen, konsernsjef Gumpens Auto – 900 23 318